Nacionālais ziņojums par vides stāvokli - 2008. - 2011.

Sauszemes īpaši aizsargājamo dabas teritoriju īpatsvars attiecībā pret valsts sauszemes teritoriju
Īpaši aizsargājamo dabas teritoriju kopējais skaits un platība



Īpaši aizsargājamās dabas teritorijas (ĪADT) veidotas, lai aizsargātu un saglabātu dabas daudzveidību – retas un tipiskas dabas ekosistēmas, aizsargājamo sugu dzīves vidi, savdabīgas, skaistas un Latvijai raksturīgas ainavas, ģeoloģiskos un ģeomorfoloģiskos veidojumus, dendroloģiskos stādījumus un dižkokus, kā arī sabiedrības atpūtai, izglītošanai un audzināšanai nozīmīgas teritorijas. Latvijas likumdošanā noteiktajā kārtībā ir izveidotas 682 ĪADT (neskaitot aizsargājamos kokus (dižkokus) un aizsargājamos akmeņus (dižakmeņus)), kur katra no tām atbilstoši to izveides un aizsardzības mērķiem atbilst kādai no astoņām aizsargājamo teritoriju kategorijām.


Pavisam kopā ĪADT (ieskaitot Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātu) aizņem 19% sauszemes teritorijas. Tomēr, ņemot vērā, kā Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāts aptver plašu teritoriju (457 708 ha jeb 7% no sauszemes teritorijas), tajā pašā laikā salīdzinoši ar citu kategoriju ĪADT tajā nav noteikti būtiski ierobežojumi, tiek pieņemts, ka ĪADT (neskaitot Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātu) aizņem 803 741 ha jeb 11,9% no valsts sauszemes teritorijas.

Salīdzinot ar iepriekšējā Nacionālā ziņojuma par Vides stāvokli rezultātiem, laika posmā no 2008.gada līdz 2011.gadam ir izveidotas 4 jaunas sauszemes ĪADT. Tajā pašā laikā pārskata periodā samazinājies kopējais dabas liegumu skaits (no 274 uz 260), jo daļa no tiem apvienoti lielākās ĪADT (piemēram, 2009.gadā izveidotajā dabas liegumā „Lubāna mitrājs” ietilpst 11 bijušie dabas liegumi), atsevišķos gadījumos pievienojot arī papildus platības. Kā atsevišķas ĪADT – dabas liegumi – apstiprinātas Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta 3 dabas lieguma zonas. Savukārt vairākas ĪADT šajā periodā paplašinātas par 3,9% līdz pat 44% jeb par 140ha līdz pat 4000ha, tādējādi laika posmā no 2008.gada līdz 2011.gadam ar ĪADT aizņemtā sauszemes platība palielinājusies par 72 312 ha jeb gandrīz 1%.

2010.gadā izveidotas 7 ĪADT ar jaunu kategoriju – aizsargājamās jūras teritorijas, kuras aizņem 436 468 ha jeb 15% Latvijas Republikai piekrītošās jūras teritorijas.

Lai nodrošinātu Eiropas Padomes direktīvas 92/44/EEK „Par dabisko dzīvotņu, savvaļas faunas un floras aizsardzību” un Eiropas Padomes Direktīvas 2009/147/EK „Par savvaļas putnu aizsardzību” izpildi, uz esošo ĪADT bāzes ir izveidots Eiropas nozīmes aizsargājamo teritoriju (Natura 2000 teritoriju) tīkls, kurā šobrīd ietvertas 308 ĪADT (visi nacionālie parki, dabas rezervāti, aizsargājamās jūras teritorijas, aizsargājamie ainavu apvidi, lielākā daļa dabas liegumu un dabas parku, kā arī 9 dabas pieminekļi).

Ņemot vērā, ka darbs pie Natura 2000 teritoriju tīkla pilnveidošanas kopumā tika pabeigts iepriekšējos gados, pārskata periodā to sarakstu papildinājušas tikai 8 jaunas Natura 2000 teritorijas (1 dabas liegums un 7 aizsargājamās jūras teritorijas).





Papildinājums Excel formātā - 2012.gada dati
Papildinājums Excel formātā - 2015.gada dati

AVOTS: Dabas aizsardzības pārvalde www.daba.gov.lv