Nacionālais ziņojums par vides stāvokli - 2008. - 2011.

Nkop un Pkop gada vidējās1 koncentrācijas robežšķērsojošās ūdenstecēs (pie valsts robežas un grīvās)



Indikators ļauj salīdzināt koncentrācijas upēs uz robežas un grīvā, nosakot, vai lielāka biogēno vielu koncentrācija ir pie Latvijas robežas no Lietuvas un Baltkrievijas ieplūstošajos ūdeņos, vai tuvāk upju grīvām.

Valsts pieejamā finansējuma ietvaros 2008.gadā monitorings veikts visa gada visu sezonu ietvaros; 2009. gadā monitorings veikts ziemā, pavasarī, vasarā; 2010. gadā monitorings veikts vasaras - rudens sezonā; 2011. gadā monitorings veikts pavasara, vasaras, rudens sezonā. Gada vidējais aprēķināts attiecībā uz monitorēto periodu, līdz ar to dati gadu starpā pārskata periodā nav salīdzināmi, jo monitoringa periodi nesakrīt un neraksturo visa gada vērtības (izņemot 2008.g.). Vērtējot atsevišķi pa gadiem, var secināt, ka kopīgā slāpekļa koncentrācijas lielākajā daļā upju lielākas ir pie robežas. Arī kopīgā fosfora koncentrācijas pārsvarā gadījumu lielākas ir pierobežas monitoringa stacijās.

1. attēls

Robežšķērsojošo ūdensteču monitoringa stacijas



1. tabula

Indikatora aprēķināšanā izmantoto monitoringa staciju nosaukumi un ūdensobjektu kodi



2. attēls



3. attēls


2. tabula

Nkop gada vidējās koncentrācijas robežšķērsojošās ūdenstecēs (pie valsts robežas un upju grīvās), mg/l



3. tabula

Pkop gada vidējās koncentrācijas robežšķērsojošās ūdenstecēs (pie valsts robežas un upju grīvās), mg/l
_____
1 2008.gadā monitorings veikts visa gada visu sezonu ietvaros; 2009. gadā monitorings veikts ziemā, pavasarī, vasarā; 2010. gadā monitorings veikts vasaras - rudens sezonā; 2011. gadā monitorings veikts pavasara, vasaras, rudens sezonā.

Papildinājums Excel formātā - 2012. - 2014. gada dati

AVOTS: Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs www.meteo.lv