Nacionālais ziņojums par vides stāvokli - 2008. - 2011.

Meža platība



Indikators „meža platība” ietver zemi uz kuras ir mežs (mežaudze, izcirtums vai iznīkusi mežaudze) un to meža zemi, kas saskaņā ar starptautisko meža definīciju tiek ieskaitīta meža platībā (zemi zem meža infrastruktūras objektiem, mežā ietilpstošos pārplūstošos klajumus un lauces).
Kopš 2009.gada meža resursu raksturošanai Latvijā tiek izmantoti Meža resursu monitoringa dati. Meža resursu monitoringu Nacionālā meža monitoringa ietvaros veic Latvijas valsts mežzinātnes institūts „Silava”, viens monitoringa cikls ilgst piecus gadus. Pirmais meža resursu monitoringa cikls ir noslēdzies 2009.gadā, bet otrais noslēgsies 2013.gadā. Ņemot vērā meža resursu monitoringa cikla periodu, meža resursu izmaiņas laika periodā no 2008.g.-2013.g. būs zināmas pēc meža resursu monitoringa otrā cikla beigām.
Meža nozari grūti vērtēt tik īsā laika periodā kā 4 gadi. Zemkopības ministrija ir veikusi meža nozares attīstības novērtējumu 20 gadu periodā, novērtējums ir atrodams Zemkopības ministrijas 19.09.2011. informatīvajā ziņojumā „Par meža nozares (mežsaimniecības un kokrūpniecības) attīstības izvērtējumu”.
Meža platība aizņem 52 procentus no Latvijas teritorijas, jeb 3354 tūkstošus hektāru. Koksnes krāja ir 631 milj.m3.
Puse no visām mežaudzēm, jeb 53 procenti, ir skuju koku audzes. Latvijā mežu platībā dominē trīs koku sugas – priede, bērzs un egle.



AVOTS: Zemkopības ministrija www.zm.gov.lv