Nacionālais ziņojums par vides stāvokli - 2008. - 2011.

Jonizējušā gamma starojuma līmenis



Latvijā tiek veikts apkārtējā gamma starojuma ekvivalentās dozas jaudas monitorings un gaisa aerosolu radioaktivitātes monitorings. Pārskata periodā pēc ilgstošām tehniskām problēmām 2009.gada decembrī tika demontēta Jēkabpils PMS (Permanent Radiation Monitoring Station (Greenwod Engineering, Dānija)) monitoringa stacija. Šī apstākļa dēļ pārskata periodā ir samazinājies novērojumu punktu skaits. Monitoringa stacijas vairāk vai mazāk ir vienmērīgi izvietotas pa visu valsts teritoriju, taču sakarā ar bijušās Ignalīnas AES nelielo attālumu no LR robežas, visvairāk staciju ir Daugavpils apkaimē. Pārskata periodā par visām gamma monitoringa stacijām ir veikts datu apkopojums un veicot analīzi datu pārskats atsevišķi pa gadiem ir atspoguļots 1. attēlā. Uzkrātie dati no 2008. – 2011.gadu nedod pamatu uztraukumam par gamma starojuma dozas pieaugumu.
1. attēls*

*Summārā gada doza (µSv) ir apkārtējās vides gamma starojuma doza, ko cilvēks saņemtu gada laikā, atrodoties dotajā vietā.



Vidējā gamma fona līmeņa pārsniegumu skaits, kad fona līmenis pārsniedz 150%, ir parādīts 2.attēlā.
2. attēls



Veidojot statistiku par 2. attēlā aplūkojamajiem lielumiem netika ņemta vērā Balvu PMS stacija, kurā pārsniegumu skaits virs 150% 2008.gadā bija 395 reizes. Šis apstāklis saistīts ar iekārtas zondes kalibrēšanu 2008.gadā. No 2009. - 2011.gadam Balvu PMS stacijā pārsniegumi nav konstatēti. Kopējais pārsniegumu skaits virs 150% četru gadu laikā ir 37 reizes, 2009.gadā pārsniegumi nav konstatēti. Šiem pārsniegumiem par pamatu ir gamma monitoringa iekārtu datorizētās kļūdas, iekārtu nolietojuma izraisošās kļūdas, kā arī komersantu veiktie darbi, monitoringa staciju tuvumā, izmantojot defektoskopijas iekārtas. Analizējot situāciju laika posmā no 2008.-2011.gadam, radiācijas gamma fona pārsniegumi, kuri būtu saistīti ar tehnogēnām avārijām, nav bijuši.

Papildinājums Excel formātā - 2012.un 2013. gada dati


AVOTS: Valsts Vides dienesta Radiācijas drošības centrs www.vvd.gov.lv/lv/strukturvienibas/radiacijas-drosibas-centrs