Nacionālais ziņojums par vides stāvokli - 2008. - 2011.

Siltumnīcefekta gāzu (CO2, CH4, N2O, SF6, HFC, PFC) emisijas



Siltumnīcefekta gāzes (SEG) ir dabiskas un antropogēnas izcelsmes atmosfēras gāzveida sastāvdaļas, kas absorbē un reemitē infrasarkano starojumu. Tiešās SEG ir oglekļa dioksīds (CO2), metāns (CH4), vienvērtīgā slāpekļa oksīds (N2O), fluorogļūdeņraži (HFC), perfluorogļūdeņraži (PFC) un sēra heksafluorīds (SF6), savukārt netiešās SEG – oglekļa monoksīds (CO), slāpekļa oksīdi (NOx) un nemetāna gaistošie organiskie savienojumi (NMGOS). Latvijas kopējās SEG emisijas 2011. gadam ir 11494.19 tūkst. tonnu CO2 ekvivalentu.



2011. gadā SEG emisijas (izteiktas oglekļa dioksīda ekvivalentos) salīdzinājumā ar 2008. gadu ir samazinājušās par 0.73%. Visvairāk tiešo antropogēno SEG emisiju rodas enerģētikas sektorā (ieskaitot transportu) – 2011. gadā tās bija 68.1% no kopējām emisijām. CO2 emisiju pamatavots ir enerģētikas sektors, CH4 un N2O – lauksaimniecības sektors, bet HFC un SF6 emisijas rodas no rūpnieciskajiem procesiem. PFC emisiju avotu Latvijā nav.

Pateicoties augu fotosintēzes procesiem mežos un lauksaimniecībā izmantojamajās zemēs, kur norit oglekļa dioksīda piesaiste, kopējā ikgadējā siltumnīcefekta gāzu piesaiste pārsniedz ikgadējās SEG emisijas.

Papildinājums Excel formātā saskaņā ar 2015.g. emisiju inventarizācijas datiem

AVOTS: Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs www.meteo.lv